Jdi na obsah Jdi na menu
Update cookies preferences

Seznámení s členy rodiny

30. 1. 2017

Naučte se kotě chránit

Vy sami se nyní stáváte odpovědnými za bezpečí kotěte. Právě jste převzali roli kočičí mámy i chovatele, kotě bude nyní vyžadovat lásku a ochranu od vás. Opatrujte pečlivě svoje kotě, jeho vývoj a vyrovnanost jsou závislé na vaší péči.

Seznámení s dětmi

Zejména děti se často přehnaně s koťaty mazlí, skotačí, dotýkají se jich a tahají je za ocas. Dospělá kočka je schopna se dětem vyhýbat, když potřebuje být o samotě, ale kotě tohle neumí. Je na vás dětem vysvětlit, že kotě není hračka, že potřebuje hodně odpočívat a nesmí se budit ani s dobrým úmyslem se mazlit. Dokonce se doporučuje zakázat dětem hrát si s kotětem ve vaší nepřítomnosti. Vyhnete se tak nechtěným škrábancům.

Správné zacházení

Naučte se, jak s vaším kotětem správně zacházet. Náhlé prudké a neurvalé pohyby ho mohou zastrašit.

Nošení

Nejlépe kotě uchopíte tak, že podunete otevřenou dlaň pod jeho bříško a druhou ruku umístíte pod zadní nohy, hlavně u větších plemen. Kotěti neublížíte, když ho uchopíte za kůži na krku. Tak jak ho nosila jeho matka.

Setkáni s vašimi dalšími zvířaty

Je velmi důležité, aby začlenění kotěte proběhlo rychle a aby velmi brzy našlo svoje místo v domácnosti. Téměř nemá smysl, abyste se snažili přivyknout kotě na hlodavce a ptáky, protože soužití s nimi je pro kočky velmi složité. Seznámení s ostatními zvířaty by mělo probíhat vždy ve vaší přítomnosti a postupně. Jestliže nezvládnete situaci dobře, objeví se pocity frustrace a žárlivosti, které mohou znamenat, že váš původní miláček bude muset dočasně opustit domov.

Psi

Dobře socializovaný pes přijme kotě bez problémů. Někteří starší psi mohou být méně tolerantní, ale už malé škrábnutí od kotěte zamezí další agresi a začlenění proběhne rychle a bez problémů.

Jiná kočka

Seznámení s další jinou kočkou může být obtížné. Dospělá kočka nebude šťastná z toho, že jí do teritoria přibylo nové kotě. Bude dávat najevo nespokojenost a nebude chtít měnit své zvyky. Úplné přijetí nováčka může trvat několik dnů, ale i několik měsíců.

Během seznamování odmítejte jakékoliv náznaky agresivity. Seznamujte zvířata během hry nebo krmení na neutrální půdě. Opakujte situace do té doby, než se obě kočky budou navzájem akceptovat a vymizí jakékoliv náznaky strachu. Kočky si mezi sebou utvoří hierarchické uspořádání, které budete muset respektovat.

Správný přístup

Prvních několik dní se snažte zachovat privilegia svého původního zvířete (psa, kočky).

Ujišťujte jej o jeho teritoriu.

Kotě izolujte, aby se naučilo procházet po bytě a neschovávalo se pod nábytek.

otírejte čelo a tváře kotěte hadříkem a roztírejte jeho sekrety na zdech v ostatních místnostech, aby si vaše další zvířata zvykla na jeho pach.