Jdi na obsah Jdi na menu
Update cookies preferences

Povaha a chov

30. 1. 2017

 

Chovatelskou základnu lze nalézt na celém světě, v České republice není toto plemeno příliš rozšířené (např. ve Švédsku mu však patří mezi chovanými plemeny druhé místo). Při chovu se klade důraz na pokrevní linie a hlídá se nepříbuzná plemenitba. Možná i díky tomu není dosud toto plemeno tolik zatížené genetickými vadami a nemocemi, jako jiná, daleko více rozšířená a množitelským způsobem odchovávaná plemena.

 

Birmy jsou klidné, vyrovnané a přátelské kočky. Jsou skvělými společnicemi celé rodině. Výborně vycházejí s dětmi i dalšími zvířaty. Jsou pohodové kamarádky. Milují mazlení, hlazení i nošení na rukou. Mají tichý hlásek, nemňoukají hlasitě. Mají rády lidskou společnost, hry i zkoumání. Téměř nikdy nevystrkují drápky, naopak pokud jim něco hrozí, raději se stáhnou do pozadí. Nemají tendence ničit prostředí, ve kterém žijí. Mají rády aktivní, spíše logickou hru, přesto také vyhledávají svůj klid a vyhlížejí aristokraticky.

 

Potřebují mít své klidné místečko, kde se mohou schovat před větším ruchem domácnosti. Mají sklon oblíbit si jednoho člena rodiny, kterému věnují zvýšenou pozornost a více kočičí něhy. Nezřídka vám dají svou náklonnost najevo olizováním vaší tváře či rukou nebo něžným ducáním hlavičkou. Snadno si zvyknou na režim rodiny. Dobu, kdy jsou majitelé v práci anebo mimo domov, prospí. Po návratu rodinu s radostí vítají a doprovázejí.

 

Tyto kočky jsou neustále s vámi a dělají vám společnost. Pokud by vám takové chování mohlo vadit anebo být nepříjemné, pořiďte si raději jiné plemeno kočky. Toto plemeno vyžaduje vaši společnost, i když nepatří mezi náročná plemena. Ale chodíte-li domů jenom přespávat a nemáte náladu projevovat své kočce pozornost, opět to nebude ta pravá kočka pro vás. Agresivní chování je této kočce cizí. Není příliš fixovaná na místo, kde žije. Nevadí jí ani cestování či návštěvy hotelů nebo třeba chalupy.

 

dsc05712.jpg