Jdi na obsah Jdi na menu
Update cookies preferences

Jak na to?

1. 2. 2017

l10_gif.png

Než si přivezete domů nové koťátko, je třeba se na ně připravit. Ze začátku asi bude třeba se trošku nově příchozímu tvorečku přizpůsobit, ale určitě se Vám to vyplatí a užijete si s birmičkou spoustu radostí .

 

Co budete potřebovat:

 

Misky na krmivo, které se nedají převrátit (plastové, keramické).

 

Fontánku na vodu (zkuste nákup promyslet, kočky obecně pijí velmi málo a z toho pramení jejich problémy s ledvinami. Fontánka udržuje vodu čerstvou, má filtr, v mističce do vody napadá prach, vlasy, na stěnách se usazují sliny kočky, musí se dvakrát denně vyměňovat, vodu ve fontánce stačí vyměnit jednou za týden).

 

Mléko nedávejte, kočky je nemohou strávit, ale Tatru 9% můžete (naše koťátka ochutnala i sušené kozí mléko).

 

Kartáček na srst - birma se nemusí pravidelně česat, ale zvykejte ji. Až bude velká, ulevíte jejímu žaludku od spolykaných chlupů.

 

Kleštičky na drápky, stříhat dle potřeby.

 

Kočičí strom (doporučovala bych vyšší, dokud je kotě maličké, stačí obyčejný "levnější", ale vysoký tak, aby měla kočička místo, kde bude "v bezpečí").

 

Toaletu, záleží na vás, zda krytou či otevřenou, ale naše koťátka jsou zvyklá na otevřenou, takže budete muset na krytou naučit. Jako stelivo používáme dřevěné peletky.

 

Do toalety se prodávají igelitové sáčky, na které se teprve nasype stelivo, lépe se to pak čistí. Podle mně se může použít i igelitový pytel na odpadky. Nezkoumala jsem, co vyjde finančně lépe.

 

Pelíšek. Místo, kam bude chodit spát, kde bude "nedotknutelné". Může se ale stát, že časem dá přednost třeba křeslu nebo místečku na skříni, odkud bude mít náležitý rozhled.

 

Pasta na pomoc proti spolykaným chlupům Gimpet Malt Soft.

 

Hračky. Milují krabice a papírové tašky, Jen doporučuji u tašky přestřihnout ucha. Jednou se mi do nich kotě zamotalo a málem se uškrtilo.

 

Ucpěte dočasně otvory, do kterých by mohlo koťátko zalézt.

 

Krmení mokré - kupuji konzervy Feringa, Carny a Cosma pro koťata, jsou plné masa, a koťátkům chutnají. Můžete dávat i tvaroh. 2 lžíce plnotučného rozředím 9% tatrou a přidám lžičku glukopuru. Také můžete dát tavený sýr, kysanou smetanu, vařená kuřecí srdíčka s mrkvičkou, milují tuňáka ve vlastní šťávě. Náš veterinář mi řekl, že ideální je, když kočka baští jen granule. Tam má všechno. Ale musím také napsat, že naše kočky si hrozně moc pochutnají na kapsičkách Felix (o jejichž výživové hodnotě mám trošku pochybnosti).

Nedávejte kočce jídlo přímo z lednice! Je potřeba je ohřát na pokojovou teplotu!

            suché - Purizon kitten, Porta 21 kitten, ale papají i dospělácké, ochutnávají od dospělých koček, v podstatě pokud máte lepší zkušenosti s jiným krmivem, můžete postupně pomaličku přejít na jiné. U nás ochutnali i Acana, Orijen, Hills, Taste of Wilde, Royal Canin.

 

Pamlsky, to je třeba vyzkoušet. Co kočka, to chuť

 

Pokud máte pejska, který chodí ven, budete muset odčervovat jednou za  čtvrt roku. Tablety prodávají v lékárně, u veterináře, a nebo mají ampulku za krk, ale ta je drahá, to jen když se nepovede podat prášek.

 

Očkování až za rok. Pokud máte svého veterináře, počkejte tak 14 dnů, než se koťátko aklimatizuje, a zajděte se zaregistrovat, ale pokud bude v pohodě a zdravé, nikam nespěchejte, je to jako v ordinaci lidské, samé číhající nebezpečí :)

 

Bude potřeba sledovat váhu. Alespoň jednou týdně koťátko zvážit, pokud bude dobře papat, a zapsat si přírůstek. Pokud bude papat špatně, vážit každý den. Když kočka nejí, je problém! Hned se musí řešit. Jakmile začne nejíst nepít, hubnout, je potřeba návštěva u veterináře. Vážit můžete tak, že se zvážíte na lidské váze s kočkou a potom bez. Možná to píšu hodně jako pro začátečníky, tak to mi promiňte, jen nechci na nic zapomenout.

 

Každý den sledovat očička, když budou ospalky, opatrně odstranit nehtem, ale jemně, aby se očičko nezranilo. Jakmile bude zatažené třetí víčko, něco se děje.

 

Pozor na otevřené ventilačky u oken. Někde je to řešeno tak, že kočička tam může strčil hlavu, ale pak už neprotáhne tělíčko, protože směrem dolů se otvor zmenšuje a kočička se uškrtí.

 

Bude za Vámi běhat jako pejsek, tak pozor na přišlápnutí, přiskřípnutí do dveří, lezou do lednice, do šuplíku, je to jako s malými dětmi, jen, že koťátka jsou ještě menší a všude zalezou. My jsme jednou malovali, opřeli malé štafličky o zeď, kočka byla zvědavá, chtěla na ně vylézt, převrátila je na sebe a přerazila si tlapku.

 

Jedovaté květiny, pozor!

 

Žehlička.......kočky rády skáčou na žehlící prkno, když zrovna žehlíte....pozor!

 

Pozor na svíčky! Nenechávejte kočku v místnosti s hořící svíčkou bez dozoru!

 

Člověčí toaleta. Pozor, dokud bude kotě malé, raději zavírat poklop, mohlo by tam spadnout, víte, jak jsou kočky zvědavé.

 

Sporák. Zatím tam nevyskočí, ale časem ano. My máme indukci, která po vypnutí není tak horká, ale u sklokeramické desky nebo plynu je nebezpečí, že se kočka popálí. Používám na varné desce dětský zámek, protože se mi mnohokrát stalo, že kočka zapnula tlapkami ploténku s hrncem, a než jsem na to přišla, měla jsem vyvařenou vodu a zničený hrnec. O plynovém sporáku raději ani nepíšu...

 

Pokud si pořizujete koťátko (nebo jiného domácího mazlíčka), je třeba si uvědomit i fakt, že mohou přijít bohužel i smutnější stránky soužití, jako je například nemoc. Někdy může být léčení nákladnější a s tím je nutno počítat, už když se rozhodujete.  

 

A v neposlední řadě budete potřebovat i přepravku na cesty k veterináři a jinam

 

 

 

Přejeme Vám s Vaší birmičkou krásný, dlouhý, radostný život plný vzájemné lásky

 

 

 

dezi-a-dex3.jpg

l10_gif.png